Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Rudarjenje spleta, kako že?

Ste že slišali za kripto rudarjenje? Kaj pa za rudarjenje kripto valut?

Če ne veste, kaj točno so kripto valute, hitro obiščite slovensko stran kriptomat.io, kjer boste našli vse informacije povezane s kripto valutami na spletu.

Na kratko, kripto valute so nova oblika digitalnega denarja, ki ima tudi potencial, da bo v bližnji prihodnosti zamenjal denar, kot ga poznamo. In “rudarjenje” teh kripto valut omogoči, da se v omrežje sprosti še večje število teh valut.

Torej, kaj točno je rudarjenje kriptovalut?

Če poenostavimo, kripto rudarjenje vsebuje procesiranje vseh nakazil v omrežju kripto valute, varovanja tega omrežja ter skrb za soglasje in usklajenost vseh udeležencev tega sistema.

Če v primeru centralne banke govorimo o eni centralni enoti, ki preverja prenos denarja, je v primeru kripto valut teh “central” več 10.000. Vsaka točka v tem decentraliziranem omrežju preverja in varuje prenose, kot centralna banka. Možnost napake oziroma manipulacije v celotnem omrežju je tako skoraj da neobstoječa.

Ni enega samega posameznika, ki bi imel nadzor nad celoto. Ljudje, ki izvajajo to rudarjenje – preverjanje in varovanje, za svoje delo dobijo poplačane bitcoine, oziroma delež novih kovancev, ki na ta način pridejo v obtok.

Kako točno rudariti?

Ali je dovolj, da vklopim domač računalnik in čakam na dotok denarja?

Načeloma lahko rudari vsak posameznik. Je pa vprašanje, ali bi bilo to dobičkonostno, glede na zasičen trg rudarjev. Specializirana računalniška oprema, stroški energije in hlajenje te opreme – ter tudi morebitna najemnina, znajo biti kar zajetni.

Kar ne pomeni, da ni mogoče, je pa vsekakor težko vstopiti na trg kripto rudarjev kot posameznik brez ustrezne opreme.

Vsakič ko rudarji preverijo določeno število transakcij, jih “priklopijo” na “verigo podatkovnih blokov”. Vsa nova nakazila, skupaj z dokazom o opravljenem delu, so tako vključena v celotnem seznamu prenosov, kar zagotovi tako varnost kot tudi plačilo nagrade tem rudarjem.

Več ljudi kot rudari določeno kripto valuto, bolj zahtevno postaja rudarjenje in posledično je tudi manjše izplačilo nagrade posameznim rudarjem. Ta tehnologija “verige blokov oziroma blockchain” omogoča tudi kronološki pregled vseh prenosov do te točke.

Goljufanje pa ni mogoče – saj bi ta veriga oziroma vozlišče zavrnilo vsak sklop podatkov, ki vsebuje neveljavne podatke. Več kot je teh vozlišč oziroma rudarjev, več je točk preverjanja veljavnosti podatkov.

Če vas zanima še več podrobnosti o kripto valutah, si preberite podrobno in slikovito razlago: Kaj točno je bitcoin rudarjenje?

 • Aktualno

  • Spletni lokalni marketing

   9. November, 2015

   Glavna dejavnost podjetja Venalis je spletni marketing, še posebej pa so specializirani za lokalni marketing na spletu. Ker vemo, kako pomemben je lokalni marketing, vam v sodelovanju s podjetjem Venalis nudimo brezplačen vpis vašega podjetja na portal Čistilec. Pogoj za brezplačen vpis je, da se odločite za paket lokalnega marketinga na spletu, ki ga nudi […]

  • Dobrodošli!

   29. September, 2014

   Dobrodošli na novem portalu, ki je namenjen ponudnikom in iskalcem storitev s področja čiščenja. Več informacij najdete v novici in na povezavah.

 • MENU