Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Prednosti letnih pnevmatik

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je treba v času zimske sezone od 15. novembra do 15. marca po cestah voziti s pnevmatikami, ki so primerne za zimske razmere. Opredeljene so točne lastnosti gum, ni pa določeno, ali gre za zimske ali celoletne, morda celo letne gume. To so namreč le izrazi, ki jih uporabljajo proizvajalci in prodajalci, pogosto tudi z namenom povečanja prodaje v času menjav. Pridejo pa razlike v poštev tudi zunaj zimske sezone, na primer v poletnem času, ko se še posebej izkaže, ali so pnevmatike letne ali zimske – tudi v teh razmerah je namreč dobro imeti prilagojene gume glede na razmere.

Letne gume se seveda bolje obnesejo v toplih dneh in na suhih cestah. Zimske različice za takšne razmere niso prilagojene, predvsem pa se pri visokih temperaturah hitro obrabijo. Letne pnevmatike so optimalna izbira za obdobje med marcem in novembrom, saj so prilagojene za raznolike okoliščine, v teh pa zagotavljajo boljše vozne lastnosti in nekatere druge prednosti. Če so pnevmatike letne, bodo na primer zagotavljale kar najbolj ekonomično vožnjo, medtem ko zimske gume v tem času lahko povzročijo večjo porabo goriva.

Seveda gre izpostaviti predvsem dejstvo, da so letne gume v poletnih razmerah bistveno varnejše, saj omogočajo zanesljivejšo vožnjo, boljši oprijem cestišča v takšnih razmerah ter boljšo vodljivost vozila. Ni zanemarljivo niti to, da se takšne pnevmatike v optimalnih razmerah zelo malo obrabijo, kar pomeni, da jih lahko brez težav uporabljamo več let, kar pa je seveda odvisno od uporabe.

Celoletne pnevmatike

Morda niti ni važno, ali so pnevmatike letne ali zimske – lahko namreč izberemo celoletne pnevmatike. Te povzemajo nekatere dobre lastnosti tako od letnih kot od zimskih gum, hkrati pa imajo tudi nekatere pomanjkljivosti. Velik plus je tudi to, da jih ni treba dvakrat letno menjati. A ker te gume niso optimalno prilagojene niti zimskim niti letnim razmeram, gre pogosto za prevelike pomanjkljivosti glede na prednosti.

 • Aktualno

  • Spletni lokalni marketing

   9. November, 2015

   Glavna dejavnost podjetja Venalis je spletni marketing, še posebej pa so specializirani za lokalni marketing na spletu. Ker vemo, kako pomemben je lokalni marketing, vam v sodelovanju s podjetjem Venalis nudimo brezplačen vpis vašega podjetja na portal Čistilec. Pogoj za brezplačen vpis je, da se odločite za paket lokalnega marketinga na spletu, ki ga nudi […]

  • Dobrodošli!

   29. September, 2014

   Dobrodošli na novem portalu, ki je namenjen ponudnikom in iskalcem storitev s področja čiščenja. Več informacij najdete v novici in na povezavah.

 • MENU