Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Polipropilen in njegove pomanjkljivosti

Glede na to, da sodi polipropilen med najbolj priljubljene plastične materiale (proizvodnja v svetovnem merilu zaostaja le za polietilenom), lahko seveda sklepamo, da ima ta material številne prednosti, zaradi katerih je zelo uporaben v celi vrsti aplikacij. A v primerjavi z drugimi termoplasti ima tudi nekatere pomanjkljivosti, ki jih je dobro poznati.

Polipropilen oziroma PP v veliki meri pokriva enaka področja uporabe kot nekateri drugi materiali, na primer PVC in PE. Čeprav so ti materiali med seboj precej podobni in prav zaradi te podobnosti lahko v nekaterih primerih opravljajo isto funkcijo, imajo določene ključne razlike, ki pomenijo, da je v nekaterih primerih boljša izbira drugega materiala.

PP ima med vsemi običajnimi termoplasti najmanjšo gostoto, kar pomeni tako prednost kot pomanjkljivost v različnih vrstah aplikacije. Res pa je, da je možno gostoto bistveno povečati s primerno obdelavo.

Kemične lastnosti materiala niso posebej impresivne, če jih primerjamo z nekaterimi specializiranimi plastikami. PP je odporen na temperature le do okoli 100 stopinj Celzija, tudi sicer pa je izpostavljen različnim grožnjam, ki povzročijo hitro razpadanje. Ena izmed teh je na primer UV sevanje, kar pomeni, da se PP na sončni svetlobi ne bo dobro obnesel. Te učinke je mogoče do neke mere omiliti z uporabo določenih aditivov, ki podaljšajo življenjsko dobo polipropilena na prostem.

PP ima še eno lastnost, ki se lahko v nekaterih primerih izkaže za pomanjkljivost – v primerjavi z mnogimi drugimi termoplasti ne ponuja prozorne različice, tudi neobarvan PP je namreč kvečjemu delno prosojen, večinoma pa je material kar obarvan.

 • Aktualno

  • Spletni lokalni marketing

   9. November, 2015

   Glavna dejavnost podjetja Venalis je spletni marketing, še posebej pa so specializirani za lokalni marketing na spletu. Ker vemo, kako pomemben je lokalni marketing, vam v sodelovanju s podjetjem Venalis nudimo brezplačen vpis vašega podjetja na portal Čistilec. Pogoj za brezplačen vpis je, da se odločite za paket lokalnega marketinga na spletu, ki ga nudi […]

  • Dobrodošli!

   29. September, 2014

   Dobrodošli na novem portalu, ki je namenjen ponudnikom in iskalcem storitev s področja čiščenja. Več informacij najdete v novici in na povezavah.

 • MENU