Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Osamljenosti pri samskih

Kaj pa osamljenost? “Seveda se občasno pritihotapi. Takrat ponavadi pomislim na kateri izjalovljeni zmenek in si rečem, da se že imam toliko rada, da ne potrebujem nekoga, ki mi ni kolikor toliko po meri. In pika.”

Pomembne tihe revolucije

Zgodba sogovornice ni izjema. Sociologi opažajo, da je v sodobnih družbah več samskih, kot jih je bilo pred nekaj desetletji. Tanja Elite, profesorica na fakulteti, pravi, da pojav zgodovinsko gledano ni novost. “Pred nekaj stoletji, npr. v 17., 18. stoletju, je bila samska skoraj tretjina odrasle populacije, le da so razlogi samskosti najbrž drugačni. Razlogov, zakaj je danes veliko samskih ljudi, je veliko. Najbrž moramo mednje šteti večjo – zlasti ekonomsko – samostojnost posameznikov in posameznic. Življenjske poti ljudi so se v dvajsetem stoletju in predvsem v njegovi drugi polovici močno spremenile, še najbolj za ženske. V tem času so se dogodile mnoge pomembne ‘tihe revolucije’: izobraževalna, zaposlitvena, spremenil se je pomen zakonske zveze. Izobrazbena raven prebivalstva se je močno povišala, trajanje šolanja se je potegnilo proti tridesetemu letu, med diplomiranimi je v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji več žensk kot moških, med zaposlenimi skoraj polovica. In zakonska zveza za ženske že dolgo ni več skorajda edini garant ekonomskega in socialnega preživetja. Drugače rečeno: ženskam so se odprle mnoge življenjske poti in izbire. Nekateri(e) sociologi(nje) mislijo, da mnogi moški temu razvoju niso znali ali mogli slediti, zato je videti, da se ob ‘novih, samostojnih ženskah, ki izbirajo in niso le izbrane’, počutijo nelagodno, če že ne prestrašeno.”

Moški bolj psihološko prizadeti

Profesorica tudi meni, da znamenita oznaka o “šibkem spolu” nima več pravega naslovnika. Zdi se ji, da so se socialni svetovi bolj zamajali moškim kot ženskam. “Brezposelnost, nestandardne in negotove oblike zaposlitve in podobno zagotovo prizadevajo oba spola, a zdi se, da so moški psihološko bolj prizadeti, ker nimajo ali niso razvili ‘vzporednih svetov’, kamor bi se zatekli, ko se ‘standardni svet’ dela in zaposlitve zamaje.”

 • Aktualno

  • Spletni lokalni marketing

   9. November, 2015

   Glavna dejavnost podjetja Venalis je spletni marketing, še posebej pa so specializirani za lokalni marketing na spletu. Ker vemo, kako pomemben je lokalni marketing, vam v sodelovanju s podjetjem Venalis nudimo brezplačen vpis vašega podjetja na portal Čistilec. Pogoj za brezplačen vpis je, da se odločite za paket lokalnega marketinga na spletu, ki ga nudi […]

  • Dobrodošli!

   29. September, 2014

   Dobrodošli na novem portalu, ki je namenjen ponudnikom in iskalcem storitev s področja čiščenja. Več informacij najdete v novici in na povezavah.

 • MENU