Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Kako toplotna črpalka zrak voda deluje in kdaj jo kupiti?

Kdor še ne ve, kako toplotna črpalka zrak voda deluje, bo tale članek prav gotovo pomagal pri tem razsvetljenstvu. Namreč, toplotna črpalka zrak voda kot tudi druge toplotne črpalke, deluje zelo podobno kot hladilnik, ki ga imamo v kuhinji. No, toplotna črpalka zrak voda jasno deluje ravno obratno, saj prostor greje, namesto da bi ga hladila. Namreč, toplotna črpalka zrak voda iz okolice prejeto toploto zbira v tako imenovanem zbiralniku oziroma kolektorju in jo nato oddaja v okolico.

V našem primeru, toplotna črpalka zrak voda iz okolice pridobiva toplotno energijo od zunanjega zraka, medtem ko druge toplotne črpalke lahko toploto pridobivajo od podtalnice ali pa iz naravno (sončno) ogrevane zemlje.

Zakaj je toplotna črpalka zrak voda vedno dobra izbira za ogrevanje?

Najprej moramo povedati, da je toplotna črpalka zrak voda najbolj cenovno ugodna toplotna črpalka, kajti le-ta je v prvi vrsti zelo preprosta za vgradnjo, poleg tega pa je tudi zelo preprosta za vzdrževanje.

Dobro pa je vedeti tudi, da tako kot vsaka črpalka, tudi toplotna črpalka zrak voda zahteva, da se ji zagotovijo neki določeni pogoji. Ti so na primer, da je hiša, ki jo želimo ogrevati relativno majhna (do 100 m2), saj bo manjše kvadrature veliko lažje ogreti, kot večje, potem pa je tu tudi lokacija. Najbolj se namreč priporoča, da se toplotna črpalka zrak voda vgradi v malce toplejšem delu države, kar pa je za Slovenijo primorska. Tam so namreč čez leto višje temperature, kar omogoča, da energijski zbiralnik skozi celo leto od zraka nabira toploto, mi pa jo lahko koristimo v hladnih časih.

No, seveda pa jo lahko uporabi vsak, saj ni treba, da je toplotna črpalka edini vir za ogrevanje doma. Torej, taka toplotna črpalka dobesedno črpa toplotno energijo od zunanjega zraka, z njo pa mi lahko ogrevamo svoj dom in jasno tudi vodo ni pa nujno, da je to edini vir.

 • Aktualno

  • Spletni lokalni marketing

   9. November, 2015

   Glavna dejavnost podjetja Venalis je spletni marketing, še posebej pa so specializirani za lokalni marketing na spletu. Ker vemo, kako pomemben je lokalni marketing, vam v sodelovanju s podjetjem Venalis nudimo brezplačen vpis vašega podjetja na portal Čistilec. Pogoj za brezplačen vpis je, da se odločite za paket lokalnega marketinga na spletu, ki ga nudi […]

  • Dobrodošli!

   29. September, 2014

   Dobrodošli na novem portalu, ki je namenjen ponudnikom in iskalcem storitev s področja čiščenja. Več informacij najdete v novici in na povezavah.

 • MENU